×
Editors’ note: 

This is also available in English.

 

En gospelkoalition i norden, i de nordiske lande, er en enestående indsats i kristenhedens landskab i vores region. I modsætning til på den ene side de pragmatiske bestræbelser fra intrakirkelige grupper (fx i Danmark den evangeliske alliance eller fri kirke net – og på den anden side af de liberaliserende økumeniske bestræbelser i hovedkirkerne) en nordisk genskabelse af TGC i USA, er tydeligt forenet af vores forpligtelse til reformatoriske evangeliske sandheder og af vores teologiske vision for, hvordan evangeliet kan forme og reformere vores region i verden. Som et udtryk for dette særpræg vil jeg afsætte en serie på fem korte artikler, der er helliget at navngive og forklare dette særpræg. Læs den første artikel her.

Da jeg rejste til Makedonien, bad jeg dig blive i Efesos, for at du skulle påbyde visse folk, at de ikke må føre vranglære, eller holde sig til myter og endeløse stamtavler, hvad der snarere fremmer spekulationer, end det tjener Guds frelsesplan, hvor det drejer sig om tro.  Sigtet med det påbud er kærlighed af et rent hjerte, af en god samvittighed og af en oprigtig tro.  Nogle har forvildet sig bort fra dette og har vendt sig til tom snak;  de vil være lærere i loven, men forstår hverken det, de selv siger, eller hvad det er, de udtaler sig så sikkert om. (1 Tim 1,3-7)

Fra mit synspunkt ser det ud til, at systematisk teologi er på vej tilbage. Gode ​​nyheder! Da jeg var i gang med min bachelor i 04 til 09 i Chicago, byen med de store ufejlbarlighedskampe og udtalelser, var det kun “bibelsk teologi” der var i mode. Systematik var en filosofiske konstruktion, og vi havde brug for at finde glæde ved at lade bibelens temaer synge deres egne melodi! Stemmerne fra DA Carson, Graham Goldsworthy og andre var vigtige stemmer her, og vi lærte så meget af dem. Men nu ser det ud til, at der er en fornyelse i påskønnelse af at sammensætte Bibelens teologiske system og prøve at bruge det. Med den teologiske hermeneutik voksende, og mange kirker der ser værdien af konfessionelle udtryk for troen, synes der at være en balance ved at blive genoprettet: en åbenhed over for igen at blive teologisk drevet.

Navigerer mellem to fejl

Tendensen ovenfor, at søge at undgå filosofisk kategorisering af Bibelens lære i navnet på at lade de bibelske forfattere tale for sig selv, er biblicismens fejl. Sandheden er, at vi alle, med vores forskellige kulturelle og nedarvede linser, tager med en epistemologi og en metafysisk fortolkning til skrifterne. Det kan være uærligt eller i bedste fald naivt, at foreslå at vi bare lader biblen tale. Evangeliet og oldkirkens dogmer skal udgøre kantstenene for vores bibelske anvendelser. Så det er vigtigt, at vi undgår biblicismens fejl.

På den anden side er der en reel fare, som biblicismens teologi reagerer på, faren ved spekulativ teologi, at som en fuld mand, der støtter sig i en gadelygte, blot læner sig op af Guds åbenbaring, men ikke lader den oplyse hans vej på dens egne vilkår. Der er mange versioner af dette, men de mest åbenlyse eksempler er kaninhullets chatrum af selverklærede filosoffer i et eller andet hjørne af det mørke web. Den evangeliske version af dette handler ofte om, hvad bibelsteder muligvis kan betyde for at passe ind i min egen dagsorden og opfattelse, snarere end hvad teksten højst sandsynligt betyder, givet vores omfang af studier og baggrund. Bibelsk teologi forbliver derfor et vigtigt korrektiv til systematikkens overdrivelser. Så er det også vigtigt at vi undgår den spekulative fejl.

Paulus’ indledende advarsel til Timothy: Vær teologisk drevet

Det er populært (og vigtigt!) at fokusere på Paulus’ præstebreve til Timoteus i Efesos som en vigtig opfordring til at forkynde ordet, at oprejse ældste, at lade kirken bygge på sundt grundlag osv. Men i åbningen Ordene i det første brev, som Gud inspirerede Paulus til at skrive til Timoteus, advarer han ham også om spekulativ teologi og biblicisme. I 1. Tim 1,4 nævner Paulus spekulationer som en alvorlig trussel mod evangeliet (vs. 4b “Forvalterskabet fra Gud, som er ved tro”), specifikt overleveret til Timoteus. Og i 1 Tim 1,5 (“5 Sigtet med det påbud er kærlighed af et rent hjerte, af en god samvittighed og af en oprigtig tro.”) minder han Timothy om, at målet med de mandater, han har overdraget til Timothy, er, at der ville komme to ting: 1) Kærlighed og 2) oprigtig tro.

Formålet for at være teologiske drevet er kærlighed

At være teologisk drevet, i modsætning til biblicisme, tillader pastoral kærlighed at forblive målet for vores undervisning. Hvis vi skal fodre vores form og gøre disciple, har vi brug for at vores folk har tillid til det livssyn, som deres bibler giver dem og de måder, det opfylder behovene hos deres naboer og familie. I stedet for blot at smide bibelvers ud af kontekst, giver det at være teologisk drevet mulighed for, at organiske forbindelser kan opstå fra forskellige evangelietemaer for at forbinde til et helt syn på sandheden og et helt syn på livet. Dette er en kærlig, følsom måde at prædike og skrive på. Målet med sådan en kommunikation er kærlighed.

Formålet for at være teologiske drevet er oprigtig tro 

At være teologisk drevet, i modsætning til at være spekulativ, tillader også oprigtig tro at forblive målet for vores undervisning. Dette tema om oprigtighed dukker op flere gange i pastoralerne, og det er så centralt. Hvis vi skal have en blød samvittighed og høre Guds ord overbevise og tilpasse os, må vi have oprigtig tro. Når vi går om det intellektuelle spil at spekulere i, hvad Bibelen kunne betyde, uanset hvilken politisk, filosofisk eller privat passion der passer os, vil det uundgåeligt udvande vores egen følelse af sand tro og overbevisning. Ifølge Paulus er dette det allerværste, der kan ske for en forkynder af evangeliet.

Der er andre netværk i Norden, der er gode til at være “kun bibel” i deres tilgang til tjeneste, og der er en lange tradition med konfessionsdrevne teologiske universiteter og institutioner, der stammer fra reformationen, men vi synes, at vores hjerte for en teologisk drevet fællesskab kan tilføje noget af værdi, der er særskilt.

Most Read

Podcasts

LOAD MORE
Loading