×
Editors’ note: 

This is the Danish version of In honor of Tim Keller.

Jeg modtog nyheden om Timothy Kellers død, mens jeg sad i et fly på vej til NordIrland. Jeg blev dybt berørt og havde svært ved at samle mig. Min reaktion overraskede mig, da jeg ikke er særligt emotionel og da jeg aldrig nogensinde har mødt Tim Keller.

Efter en del refleksioner står det klart for mig at Tim Keller har gjort et dybt indtryk på mig. Han har påvirket mit liv og min tjeneste, hvilket er en oplevelse der deles af mange i de nordiske lande.

Jeg voksede op i en kristen familie, men i midten af mine teenageår dekonstruerede jeg min tro. Jeg kunne ikke forene min barnetro med de kulturelle narrativer og de personlige tragedier som min familie oplevede.

Da jeg faldt over Tim Kellers forkyndelse, fandt jeg klarhed og visdom i en tid hvor jeg var forvirret, hvilket hjalp mig på en række måder.

Tim hjalp mig med at elske Guds ord. Hans forkyndelse afslørede dybde, relevans, visdom og sandhed i de bibelske tekster, som jeg ikke selv var i stand til at se.

For det første havde Tim Keller en evne til at afsløre, udfordre og konfrontere de fremherskende kulturelle narrativer på en måde som jeg aldrig nogensinde før havde hørt. Jeg blev opslugt af at lytte til hans forkyndelse for at få svar på de indsigelser og udfordringer som havde ledt til at jeg dekonstruerede min tro. Over flere måneder i selskab med Tim Kellers forkyndelse, ved Guds nåde og ved Helligåndens arbejde begyndte jeg langsomt men sikkert at genopbygge min tro. Efter et stykke tid var min tro ikke alene genopbygget, men den var fornyet, transformeret og stærkere end jeg troede var muligt.

For det andet hjalp Tim mig til at elske Guds Ord. Hans forkyndelse afslørede dybde, relevans, visdom og sandhed i de bibelske tekster, som jeg ikke selv var i stand til at se. Jeg ønskede at se hvad Tim så når jeg åbnede min bibel. Over tid voksede en længsel efter at bruge mit liv på at finde den skønhed i teksten som Tim fandt. Jeg ønskede at videreformidle det til andre på en måde der ville hjælpe dem til at se det samme som Tim havde hjulpet mig til at se. Bibelen var sandere og smukkere end jeg kunne have forestillet mig.

For det tredje hjalp Keller mig til at elske Jesus. Gennem hans forkyndelse demonstrerede han at hele skriften handler om Jesus og evangeliet. Kristi skønhed og kraft var i enhver passage som Keller prædikede over og jeg kom til at kende Kristus og Hans skønhed gennem forkyndelsen. Yderligere viste Tim at Kristus ikke alene var skriftens centrum — han var i centrum af alt. Denne sandhed ledte mig til et sted hvor jeg længtes efter at elske og tjene Kristus med hele mit liv.

Timothy Keller prædikede en stor Gud, et alt transformerende evangelium og en smuk Kristus, alle sandheder der påvirker mit liv hver eneste dag.

Som jeg genopbyggede min tro og fik en fornyet kærlighed til Kristus og Ordet, voksede der et kald frem. Et kald til at tjene Kristus i fuldtids tjeneste. Da min daværende præst udfordrede mig til at træde ud i en tjeneste som præst, tog jeg det som Guds bekræftelse på Guds kald over mit liv. Som konsekvens afbrød jeg mit medicinstudie for at læse teologi (et skidt karrierevalg efter verdslige standarder) og jeg påbegyndte træning i den lokale kirke med henblik på at blive præst. Hele vejen igennem oplevede jeg Guds vejledning og bekræftelse. Jeg er i dag overbevist om at jeg var i stand til at stå fast på det kald på grund af den indflydelse som Tim Keller har haft på mig og min vandring med Kristus gennem sin forkyndelse.

Timothy Keller prædikede en stor Gud, et alt transformerende evangelium og en smuk Kristus, alle sandheder der påvirker mit liv hver eneste dag.

Jeg husker tydelig mit første møde med forfatteren Tim Keller i sommeren 2015. Jeg havde lige købt bogen The Reason for God: Belief in an Age of Skepticism, som netop var udkommet på dansk. Jeg havde ikke tid til at læse da jeg var i færd med at planlægge mit bryllup, men bogen kom med på bryllupsrejsen til Thailand. Jeg slugte bogen i vores lille bungalow i junglen på ganske få dage. Gud for skeptikere styrkede min tillid til den kristne tro og gav mig en appetit på Kellers forfatterskab, hvilket fik store konsekvenser for min åndelige dannelse og min videre tjeneste.

Mange af Kellers bøger har inspireret og formet mig; men jeg vil her fremhæve to som har været og stadig er instrumentelle i mit liv og min tjeneste.

Kellers kulturelle apologetik og hans bog Preaching er blevet min skabelon for hvordan at jeg forkynder og indgår i dialog med sekulære mennesker i Danmark. Selvom at Danmark på ingen måder er New York, så har Kellers indsigt i det post-kristne sekulære menneske været enormt brugbart. Keller har modelleret hvordan vi forkynder, underviser og samtaler med sekulære mennesker hvilket har været en stor hjælp for mig. Denne bog har formet og former til stadighed min tjeneste som forkynder og underviser af Guds Ord.

Kellers vision for menighedsplantning i byerne, som han udlægger i bogen Center Church har spillet en afgørende rolle i min beslutning om at flytte fra de gode trygge rammer i min tidligere kirke i Aalborg, hvor jeg var en del af præsteteamet under min teologiske uddannelse. Min kone og jeg flyttede til Aarhus, Danmarks næststørste by for at genplante en kirke. Jeg følte mig kaldet af Gud til opgaven, men min vision og mine argumenter for menighedsplantning i byen kom i stor grad fra Tim Keller: Byerne har få kirker, og ønsker vi at præge vores kultur og vor nation, så må vi præge byerne. Byernes skæbne, bliver nationens skæbne!

Endelig har Keller præget mig gennem de institutioner han har bygget. Jeg er blevet inspireret og udrustet gennem de konferencer og ressourcer som City to City Europe har produceret. Jeg har fundet venner og nu kolleger i tjenesten som står sammen om en vision for et større evangelie arbejde i Norden gennem TGC Norden.

Keller har ikke bare påvirket mit liv, men mange som mig gennem hans forkyndelse, hans forfatterskab og gennem de institutioner og kirker han byggede. Han er én i en generation — en troshelt, en åndelig far og en mentor for mange.

Han er én i en generation — en troshelt, en åndelig far og en mentor for mange.

Timothy Keller er den person der har påvirket mig mest som jeg aldrig har mødt. Jeg savner ham, selvom vi aldrig har været i hinandens selskab. Han har efterladt et evigt indtryk på mange, der som mig aldrig har givet ham hånden eller haft en samtale med ham, men som ikke desto mindre er blevet formet og forandret gennem hans ord og tjeneste.

Selvom at Keller ikke længere er iblandt os, så er han foran Kristi trone, og for dette er giver vi Gud tak! Må Herren fortsætte med at bruge Tim Kellers ord og arv til at forme fremtidige generationer og drage dem til sig!


For yderligere læsning er her en liste over Tim Keller-bøger tilgængelige i dansk oversættelse, sorteret efter år for første udgivelse.

Reason For God (2008)

The Prodigal God (2008)

Counterfeit Gods (2009)

King’s Cross/Jesus the King (2011)

The Meaning of Marriage (2011)

Every Good Endeavor (2012)

The Freedom of Self Forgetfulness (2012)

Walking with God through Pain and Suffering (2013)

Prayer (2014)

How To Reach the West Again (2020)

Most Read

Podcasts

LOAD MORE
Loading