×
Editors’ note: 

This is also available in English.

Raamatun kansien välistä paljastuu yksi yhtenäinen kertomus Jumalasta ja hänen läsnäolostaan hänen oman kansansa keskuudessa. Avioliitto on yksi tärkeimmistä koko Raamatun läpäisevistä teemoista, joka kommunikoi ja dramatisoi tätä Jumalan läsnäoloa. Sen tähden yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto toimiikin ikkunana Kristuksen ja seurakunnan iankaikkiseen ja pysyvään liittoon.

Avioliitto luomisessa

Jumala loi avioliiton miehen ja naisen välille harmoniseksi ja sen osapuolia täydentäväksi yhteydeksi heijastamaan hänen hyvyyttään, kirkkauttaan, totuuttaan, kauneuttaan ja läsnäoloaan. Miehen ja naisen luominen ja heidän välinen intiimi liittoyhteys on koko luomiskertomuksen kliimaksi. Siinä missä taivas ja maa, vedet ja kalat, taivas ja linnut täydentävät toisiaan, mies ja nainen Jumalan kuvina luotiin heijastamaan ainutlaatuisella tavalla itse Jumalaa avioliitossa.

Mies luotiin avioliiton pääksi ja vaimo avuksi hänelle. Nämä toinen toistaan täydentävät roolit heijastavat Jumalan hyvyyttä hänen maailmassaan ”yhtenä lihana”. Syvä ja pyhä yhteys ja liitto, joihin sitoudutaan toisiinsa elämän ajaksi, sisältävät lahjan ystävyydestä, seksistä ja sen hedelmänä saaduista lapsista. Perhe onkin luomistyön ytimessä.

Avioliitto lankeemuksessa 

Koko syntiinlankeemuksen ytimessä on epäjumalanpalvelus Jumalaa vastaan. Luottamus Herraan vaihtui kapinointiin ja hänen luomistyönsä idolisoimiseen. Sen seurauksena myös avioliitto särkyi. Avoimuus muuttui peittelyksi. Kunnioitus häpeäksi ja uskollisuus uskottomuudeksi. Roolit vääristyivät: miehestä tuli vastuun passiivinen pakenija tai aggressiivinen väärinkäyttäjä, ja naisesta toista syyttävä manipuloija. Lasten synnyttäminen ja kasvattaminen muuttui raskaaksi.

Avioliitto lain kirjoissa

Yksi lain tehtävistä oli suojella avioliiton kauneutta ja pyhyyttä. Kuudes käsky ”älä tee aviorikosta” olettaa avioliiton yhden miehen ja yhden naisen välillä oleva Herran hyvä luomistahto, jossa harjoittaa yhteyttä ja seksuaalisuutta. Sen tähden juutalainen mies sai yhden vuoden vapautuksen asepalveluksesta, jotta hän voisi paneutua uuden vaimonsa hyvinvointiin.

Vanhan testamentin kuvaukset epäonnistuneista avioliitoista ovat kuitenkin peittelemättömiä ja rajuja: uskottomuudesta ja moniavioitumisesta oli tullut monilta osin normi. Varoittavista esimerkeistä käyvät Jumalan mielen mukaisen miehen Daavidin tai hänen poikansa, viisaan Salomonin ongelmat naisten kanssa.

Avioliitto ja seksi viisauskirjallisuudessa

Viisauskirjallisuus kuvailee seksiä hyvin havainnollisesti: seksi oman aviopuolison kanssa on kuin vesi, joka tyydyttää janon. Aviomiestä käsketään juopua vaimonsa rakkaudesta. Pastori ja kirjailija Ray Ortlund kommentoikin varsin osuvasti: ”Seksi on niin kuin tuli: takassa se antaa lämpöä, sen ulkopuolella se polttaa koko talon … Pidä siis seksi avioliiton takassa. Sytytä tuli, ja pidä takka niin kuumana kuin mahdollista.”

Vaikka Laulujen laulu kokonaisuudessaan kuvaakin miehen ja naisen välistä romanttista rakkautta, lukijat ja tutkijat ovat kuitenkin kysyneet oikeutetusti, puhuuko se myös analogisesti Jumalan ja hänen kansansa välisestä yhteydestä. Useimmat vastaavat ”kyllä.” Näin avioliitto, varsinkin rakkaus- ja seksisuhteena, heijastaa syvempää yhteyttä Herran ja hänen kansansa välillä.

Sananlaskujen kirja, joka kirjoitettiin etupäässä nuorille miehille, varoittaa vieraista naisista ja aviorikoksen mielettömyydestä ja neuvoo paneutumaan vaimon hyvinvoinnin rakentamiseen. Näin vaimosta tulee luotettava ja ”helmiäkin arvokkaampi.” Graafiset kuvaukset riitaisasta vaimosta toisaalta heijastelevat lankeemuksen katkeraa hedelmää.

Avioliitto profeetoissa

Profeetat maalaavat kuvan Israelista, Jumalan omaisuuskansasta, huorana. He käyttävät tätä termiä yli 60 kertaa. Israel on ollut uskoton omalle Herralleen palvellen muiden kansojen epäjumalia. ”Sinä harjoitit haureutta naapuriesi, Egyptin suurijäsenisten poikain, kanssa ja yhä lisäsit haureuttasi ja niin vihoitit minut.” Jumalan ja hänen kansansa läheinen suhde on rikkoontunut, ja luvatusta maasta, Herran luvatusta paratiisista, on tullutkin porttola. Siitäkin huolimatta Herra Luoja lupaa palauttaa suhteen Lunastajana, sillä hän on uskollinen kansansa aviomies. Hän vetää lopulta puoleensa syntisiä avionrikkojia.

Avioliitto evankeliumin teksteissä

Jeesus vahvistaa avioliiton yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi viitaten näin luomisjärjestykseen. Hänen mukaansa avioliittoon kuuluukin kolme osapuolta: sulhanen, morsian ja Jumala. ”Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.” Avioliitto on siis myös Jeesuksen mukaan tarkoitettu miehen ja naisen välille, Jumalan tekemänä liittona, koko elämän ajaksi, kunnes kuolema heidät erottaa.

Jeesus myös asettaa itsensä perimmäiseksi aviomieheksi. Näin hän sekä identifioituu itse Herraksi että myös muistuttaa ajallisen avioliiton keskeneräisyydestä. Jeesuksen anteeksiantamus juuri seksuaalisella alueella epäonnistuneille onkin huomattavaa. Toisaalta hän nuhtelee avionrikkojasukupolvea, mutta toisaalta hän ulottaa anteeksiantamuksen juuri avionrikkojille ja syntisille. Perimmäinen avioliitto tuleekin olemaan Jeesuksen ja syntisten välillä. Murtuneet epäjumalanpalvelijat näkevät Jeesuksen paremmuuden ja uskollisuuden. Ja tällä liitolla ei ole ikinä loppua aviomiehen uskollisuuden tähden.

Avioliitto kirjeissä 

Paavali avaa tätä Kristuksen ja seurakunnan välistä liittoa ja sen merkitystä miehen ja vaimon välisen liiton perimmäisenä tarkoituksena. Paavalin mukaan aviovaimo ja -mies luomisessa istutettuine rooleineen heijastavat seurakuntaruumiin ja sen pään Kristuksen välistä iankaikkista yhteyttä. Avioliiton tehtävä on näyttää meille evankeliumi.

Koska Jeesuksen seuraajat on jo liitetty Kristukseen, ovat he yhtä hänen kanssaan. Sen tähden kristittyjä kutsutaankin heijastamaan Jumalan kirkkautta heidän seksielämässään pitämällä aviovuode saastumattomana ja pakenemalla näin haureutta. Seksuaalinen synti tuhoaa todellista yhteyttä syvällä tavalla.

Avioliitto Ilmestyskirjassa

Ilmestyskirjan kirjoittaja maalaa kuvan lopunajan vavahduttavasta todellisuudesta, jossa ”autuaat ovat ne, jotka ovat kutsutut Karitsan hääaterialle”, mutta huorintekijöiden osa on toinen kuolema. Vanhurskautetut, Kristuksen iankaikkinen morsian, ovat kelvollisia käymään tuohon puhtauden, hyvyyden ja pyhyyden juhlaan aviomiehensä uhrautuneisuuden, hänen kuolemansa, tähden. Tämä morsian on kaunistettu miehelleen, ja heidän ilon ja uskollisuuden yhteydellään ei ole ikinä loppua. Taivas ja maa ovat yhdessä. Jumala kansansa keskellä.

Lopuksi

Avioliitto miehen ja naisen välillä on ikkuna johonkin kauniimpaan ja kestävämpään. Jaettu kaunis koti, koristelu, hyvin valmistettu ruoka ja toimiva seksi uskollisessa avioliitossa ovat hyviä ja kauniita asioita. Ne on tarkoitettu kuitenkin ainoastaan merkeiksi jostakin vieläkin kauniimmasta, pysyvämmästä ja pyhemmästä. Monet avioliitot epäonnistuvat tai ovat jatkuvassa pahanolon tilassa, koska aviopuolisot etsivät perimmäistä kauneutta ja tarkoitusta elämälleen toisistaan tai jostain muusta henkilöstä. Me teemme toisistamme epäjumalia. Ajattelemme, että toinen ihminen tuo meille perimmäisen onnellisuuden.

Kun muistamme, että paraskin ja terveinkin avioliitto miehen ja naisen välillä on ainoastaan heijastus perimmäisestä uskollisuudesta Kristuksen ja seurakunnan välillä, lopetamme idolisoimasta omaa avioliittoamme. Vaikein ja ongelmallisinkin avioliitto voi eheytyä, kun muistamme, että liittomme päättyy kerran kuolemaan. Toivomme lepääkin Herran ja hänen kansansa välisessä iankaikkisessa liitossa, joka perustuu Kristuksen uskollisuuteen ja hyvyyteen. Omassa avioliitossaan epäonnistunut, omaan huoruutensa murtunut syntinen löytää myös uskollisen aviomiehen. Sinkkuuden yksinäisyyskin poistuu, ja saamme ennen kokemattoman yhteyden Kristuksen kanssa osana hänen kansaansa. Vaikka paikallinen seurakunta onkin jo esimakua tuosta yhteydestä, Kristukseen luottaville paras on vielä edessäpäin.

Most Read

Podcasts

LOAD MORE
Loading