×

Suvereeni Jumala ja kristityn lepo uutistulvan keskellä

Editors’ note: 

This is also available in English.

Lehtien ja nettisivujen uutisvirtaa selatessa ei voi kuin todeta, että maailma näyttäisi olevan vauhdikkaassa muutoksessa. Vuosi toisensa jälkeen tulee jotain yllättävää ja järisyttävää, ja se on herättänyt kristityissäkin monenlaista pelkoa. Uskaltaako enää sanoa kristillisiä totuuksia, kun Suomen entinen sisäministeri, nykyinen kansanedustaja, Päivi Räsänen aloitti juuri uuden oikeudenkäynnin Raamatun siteeraamisesta sosiaalisessa mediassa ja raamatullisen avioliittokäsityksen esillä pitämisestä? Entä uskaltaako enää hankkia lapsia? Meillehän on opetettu, että ihmisiä on täällä jo liikaa, eikä lapsiakaan oikein haluaisi tehdä tällaisina aikoina. Entä mitä jos tulee uusi pandemia? Tai Suomeen syttyy sota? Riittääkö ruokakaan? Entä millaisia ovat sähkön hinnat tulevana talvena? Entäpä lainojen korot? Nämä ovat kysymyksiä, jotka me kaikki olemme kohdanneet viime vuosina ja joudumme ehkä kohtaamaan jatkossakin. Vuosikymmenten tasaisen hyvinvoinnin jälkeen aikamme tuntuu yhtäkkiä juoksuhiekalta, joka pettää juuri kun luulemme, että kaikki on hyvin.

On totta, että elämme varsin mutkikkaita aikoja, jotka syystä aiheuttavat huolta. Lehdet julkaisevat päivittäin meille huonoja uutisia, joita näemme taskuissamme kulkevilta laitteilta. Me kuulemme niin paljon huonoja uutisia, ettei ole ihme, jos ne vaikuttavat ajatteluumme. Raamattu kuitenkin ohjaa meitä: ”Älkää mukautuko tämän maailmanajan menoon, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, jotta voisitte tutkia, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä” (Room.12:2).

Ei yllätyksiä

Kristittyinä meidän tulisi tietää, että Jumalalle mikään näistä uutisista ei ole tullut yllätyksenä. Jokainen pienikin asia on hänen hyvässä sallimuksessaan, ja tässä totuudessa kristityn tulisi levätä. Me emme voi antaa pelon vaikuttaa itseemme, kuten se vaikuttaa muuhun maailmaan. Osa maailmanajan menoa onkin pelko. Pelolla ruokitaan ja liikutetaan ihmisiä. Pelolla saadaan klikkejä artikkeleihin ja sillä saadaan ihmiset kuluttamaan halutulla tavalla ja juoksemaan haluttuun suuntaan. Mutta kristittyinä meidän tulee pysähtyä ja miettiä hetki. Ei maailmanhistoria tietenkään ole koskaan ollut kovin tasainen. Se on ollut täynnä sotaa, ilmastokatastrofeja ja kaikenlaisia tauteja ja kärsimystä ylipäänsä. Näitä Jumala sallii langenneeseen maailmaan.

Tämän vuoksi mikään ei ole täällä tarkoituksetonta. Aivan kaikki on Jumalan suuressa suunnitelmassa, joka kerran päättyy Kristuksen paluuseen ja maailman uudelleen luomiseen.

Meidän Vapahtajammekin syntyi keskelle korruptiota, salaliittoja ja väkivaltaa. Mutta hänen viestinsä ei ollut, että selvittäkää ja tutkikaa näitä loputtomiin ja tehkää ihmisviisaudella päätöksiä huomisesta. Ei. Hänellä oli toisenlainen sanoma: Sanoma valtakunnasta, joka murtautuu tämän synnin ja kivun keskelle. Sanoma Jumalasta, joka tuli etsimään kadonneita ja johtamaan heidät tielle kohti elämää. Yksin armosta, yksin oman nimensä kunnian tähden. Tämän vuoksi mikään ei ole täällä tarkoituksetonta. Aivan kaikki on Jumalan suuressa suunnitelmassa, joka kerran päättyy Kristuksen paluuseen ja maailman uudelleen luomiseen.

Nosta katseesi

Kun siis katsot vavisten kiristyvää sananvapautta, sodan ääniä tai ruttotauteja, muista, että sinut on luotu jotain tarkoitusta varten. Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä” (Apt. t. 5:29). Evankeliumia on julistettava rohkeasti ja pelkäämättä riippumatta siitä, mitä aikaa elämme. Ja jos mietit, voitko hankkia lapsia tähän pelottavaan aikaan, muista, että Jumalalle kuuluu huominen. Viisas saa tietenkin olla, mutta pelko on huono motiivi kristitylle. Me valitsemme rakkaudesta ja totuudesta käsin, emme pelosta. Luther sanoi aikanaan, että vaikka huomenna tulisi maailmanloppu, tänään hän istuttaa omenapuun. Me elämme ja teemme työtä, menemme naimisiin ja saamme lapsia ja viemme eteenpäin evankeliumin ilosanomaa siihen saakka, kunnes Kristus kutsuu meidät kotiin.

Siispä kun maailman myrskyt taas pauhaavat pelottavasti ympärillämme, käännä katseesi Kristukseen. Hiljennä kaikki älylaitteet ja avaa Raamattusi. Kuuntele hyviä uutisia, evankeliumia, pahojen uutisten sijaan. Hiljennä maailman mekkala ympäriltäsi ja mene rukouskammioosi ainoan luokse, joka voi tuoda sydämeesi levon ja rauhan. Kristus istuu tänäänkin valtaistuimellaan, ja hänen vallassaan on tämän maailman hallitsijat. Hän voi tyynnyttää myrskyt sanallaan. Ja hänen käsissään on sinun elämäsi jokainen hetki.

Kristus istuu tänäänkin valtaistuimellaan, ja hänen vallassaan on tämän maailman hallitsijat. Hän voi tyynnyttää myrskyt sanallaan. Ja hänen käsissään on sinun elämäsi jokainen hetki.

”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan, niin teille annetaan lisäksi myös kaikki tämä. Älkää siis kantako huolta huomisesta, sillä huominen päivä pitää huolen itsestään. Kullekin päivälle riittää oma vaivansa.” (Matt.6:33–34.)

Most Read

Podcasts

LOAD MORE
Loading