×
Editors’ note: 

This is also available in English.

När en familj tar med sig en bebis hem, vore det önskvärt om en användarmanual följde med. Så är det tyvärr inte utan istället kastas mammor hit och dit av råd från barnmorskor, Internet, förskolan och liknande. I Sverige uppmuntras vi till att inte överföra våra egna värderingar på detta oskrivna blad utan istället låta barnet komma fram till dess egna slutsatser när det handlar om tro och moral. Jag brukar ibland skoja om att barn runt om i världen är duktiga på att säga ”nej!” men i Skandinavien väger samma ”nej!” mycket mer än föräldrarnas egna respons. Barn vet helt enkelt bäst.

Grunden

Förr förväntades barn i de nordiska länderna att lära sig katekesen såväl som många grundläggande bibelverser utantill, och det gav förutsättning och grund för att kunna vägledas av sitt samvete i det liv och den kultur man levde i. Ibland var denna undervisning den enda dem fick. Emellanåt var det mamman som var deras enda lärare och hon lutade sig på endast Bibeln och en ABC-katekesbok. Fråga din farmor eller en äldre granne och de kommer bekräfta att de fick lära sig Skriften och bibliska doktriner i skolan utan att någon ifrågasatte det. Detta hade såklart både sina fördelar och nackdelar.

Andlig omskakning

Nyligen släpptes filmen ”Barfota Rop” på våra svenska biografer. Den handlar om en grupp barn som levde i Sverige under 1800-talet. Dessa blev då undervisade i kristen tro i skolan, hade en levande tro på Gud och hungrade efter att få veta mer. Genom detta orsakade barnen nästintill en revolution i dåtidens samhälle. De fick möjligheten att ”smaka och se att Herren är god” (Psaltaren 34:8) och deras tro kom att skaka om deras land. Kan du föreställa dig att dina barn en dag förändrar riktningen på Skandinaviens andlighet, och är du nu med och lägger grunden för det i deras liv?

Kan du föreställa dig att dina barn en dag förändrar riktningen på Skandinaviens andlighet?

Genuin tro

Å andra sidan, att bara citera Guds Ord och bibliska doktriner utan en genuin tro på Kristus, kan leda till gärningslära vilket får barnen att tro att deras frälsning hänger på att följa regler. Då blir dessa barn ännu mer andligt vilsna. I vårat samhälle har vi sett just detta till exempel genom praktiserandet av barndop. Detta kan utlovas som en biljett till himlen vilket gör att de döpta barnen, utan genuin tro och omvändelse kan leva sina liv med en falsk försäkran om att de är ”trygga”. Mammor, kommer ni ihåg att regelbundet tala om vår synd och vårt behov av en Frälsare när ni lär ut den kristna trons grunder till era barn?

Världslig katekes

Vi tenderar att kasta ut barnet med badvattnet när vi kastar bort den traditionella katekesen och slutar lära våra barn de bibliska lärdomarna. Det ironiska är att alla barn får systematisk inlärning om hur de ska se på världen men i de nordiska länderna låter vi staten ta det stora ansvaret för det. Fråga vilket barn som helst i Skandinavien om vikten av återvinning, alla människors rätt att älska vem man vill eller hur vi är normkritiska, och dessa barn kommer snabbt att kunna återge denna generations värdsliga katekes.

Fråga vilket barn som helst i Skandinavien om vikten av återvinning, alla människors rätt att älska vem man vill eller hur vi är normkritiska, och dessa barn kommer snabbt att kunna återge denna generations värdsliga katekes.

Lägg grunden på nytt

Barn härmar andra för att lära sig gå, prata och leva. Om vi redan vid tidig ålder ger grundlig bibelundervisning så kommer dem kunna se tillbaka på det när världen försöker dra i dem. ”Du kan bli som Gud” säger världen och ändå kommer ett upplärt barn snabbt respondera med ”nej, det finns bara en sann Gud” och ”Jag blev till för att ära Gud och att glädjas med honom för evigt.” Vem undervisar dina barn? Är det du eller är det världen.

Allt sedan Adam och Eva syndade mot Gud, försöker Satan förstöra välsignelserna av ett hem och en familj som ärar Gud. Men vi har sanningen och det är sanningen som kommer att sätta oss fria – låt oss därför frimodigt dela den sanningen och välsigna våra familjer.

Allt sedan Adam och Eva syndade mot Gud, försöker Satan förstöra välsignelserna av ett hem och en familj som ärar Gud.

Sann lära

Om du tar dig en titt in i en nordisk kristen bokhandel finns där många ”feel good”-böcker och sånger för barn men väldigt få med en stark och sann doktrin som kommer att bära barnen genom svåra tider i livet. Våra barn klarar av att höra om synd, Guds vrede och hans förlåtelse. För hur många barn har inte någon gång blivit bestulna av sin leksak eller själva varit tjuven? Eller hur många småbarn vet inte hur det är att bli riktigt vred på sitt syskon eller förälder? Mammor, låt oss vara frimodiga och lära våra barn om djupen i Guds Ord.

Ta musiken till hjälp

I dag blir barnen redan i tidig ålder uppmuntrade av samhället till att fatta egna beslut baserade på sina tankar, begär och känslor. Är det vad Gud i Skriften lär oss att göra? Nej, låt oss ta till oss uppmaningarna från 5 Mosebok 11:18-19: ”Ni ska lägga dessa mina ord på ert hjärta och ert sinne …” och ”… lär era barn dem genom att du talar om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp.”  Låt mig vara ärlig med dig. Mina fem barn har lärt sig dessa sanningar genom musiken.

Det finns ett stort utbud av engelska artister som undervisar Bibelns budskap genom sång och musik. Några av dessa är Songs for Saplings (släpps snart på svenska), The New City Catechism och en av våra personliga favoriter Slugs and Bugs (låt inte namnet hindra dig). Åh vad jag önskar att alla dessa fanns tillgängliga på svenska! Det har hänt min familj flera gånger att vi under en gudstjänst eller ett bibelstudium börjat le och nynna tyst för oss själva när vi hört en bibelvers eller doktrin vi känner igen, allt på grund av dessa hjälpsamma sånger.

Evighetsperspektiv

Dessa bibliska sanningar kommer inte bara fungera som en guide när barnen ska lära sig om Gud och världen runt omkring dem, utan de kommer sitta fastklistrade på näthinnan som en ständig påminnelse medan dem växer upp och lär sig navigera i den här världen med ett evighetsperspektiv. Mamma, älskar du dina barn tillräckligt för att både lära de ”Jesus loves me this I know” och ”Det finns ingen annan Gud vid sidan av mig, kom till mig och bli räddad, alla ni från världens håll; för jag är Gud”?


Referenser

  1. The Nordic Languages, An International Handbook of the History of the Northern Germanic Languages, av Walter de Gruyter, 2005. 
  2. TGC course from Songs for Saplings in English: https://www.thegospelcoalition.org/course/creation/#what-were-adam-and-eve-like-when-god-made-them
  3. Lies Women Believe, av Nancy DeMossWolgermuth, 2018. 
  4. Landet som Glömde Gud, av Per Ewert, 2022. 
  5. Barfota Rop film trailer: https://youtu.be/I7qaczgM68M
  6. Westminister Smaller Catechism, Question and Answer 5. 
  7. Svenska publiceringen av Songs for Saplings: Gå in och lyssna på några smakprov av det svenska Songs for Saplings-albumet på Facebook och Instagram. Sök på ”Songs for Saplings Sweden”. Hela den engelska cd:n finns på Songsforsaplings.com 

Most Read

Podcasts

LOAD MORE
Loading